Er statsborgerskabsprøven svær?

Der bliver afholdt indfødsretsprøver 2 gange om året for dem der ønsker at søge dansk statsborgerskab. Man har 45 minutter til at besvare 40 spørgsmål – disse spørgsmål handler primært om Danmarks historie, samfund og kultur.

Hvis man ikke er dansker, og måske ikke har været i landet i særlig lang tid, så kan det nok godt virke ret intimiderende og svært at skulle svare på specifikke spørgsmål omkring et land man ikke kender særligt godt i forvejen. Som etnisk dansker er det nok mere overkommeligt og nemt at svare på spørgsmålene, men da mange af spørgsmålene drejer sig om specifikke begivenheder og datoer i Danmarks historie, så kan en indfødsretsprøve godt være uoverskuelig. Heldigvis får man egentlig svarene hvis man læser det pensum man får givet og hvis man spørger folk og bruger Google.

Det kan godt virke lidt mærkeligt, at man skal svare på spørgsmål, som måske ikke rigtigt giver mening for én og som man tænker ikke har den store relevans i forhold til at få et dansk statsborgerskab. Regeringen har dog bestemt at man skal vide disse ting for at kunne betegne sig som dansk statsborger og ’dansker’. Så indfødsretsprøven er ikke svær, hvis man tager sig tid til at læse op sit pensum og på at Google sig frem.